Wat is een netwerk precies?

Bij 'een netwerk' denken velen aan een internetverbinding. We kennen allemaal de grote internetproviders in België, zoals Telenet en Proximus. Zij zorgen ervoor dat u thuis of op kantoor beschikt over een internetverbinding waarmee u data kan versturen en ontvangen. 

Toch zijn het niet die providers die een vlot netwerkverkeer mogelijk maken binnen uw kantoor. Het interne netwerk van uw zaak is namelijk niet hun verantwoordelijkheid… Maar wie zorgt daar dan wel voor? We doen het hieronder allemaal voor u uit de doeken. (spoiler: wij kunnen dat moeiteloos voor u doen)

Het verschil tussen WAN en LAN

Laat ons bij de basis beginnen. Er bestaan namelijk verschillende soorten netwerken bij u op kantoor, maar daar bent u zich waarschijnlijk niet ten volle van bewust. Zo onderscheiden we twee belangrijke soorten: WAN en LAN. Het is belangrijk dat u het onderscheid kent tussen beiden, vooraleer we verder gaan.

Wat is WAN?

WAN staat voor ‘Wide Area Network’. 
Simpel gesteld, is dit de internetconnectie die u aangaat bij een klassieke provider. Die zorgen ervoor dat u op kantoor verbinding kan maken met het internet en zo data kan versturen of ontvangen. Om dit mogelijk te maken, moet u over een modem beschikken en net dit toestel wordt door uw provider geleverd.

Het is via deze modem dat u op kantoor verbinding kan maken met het wereldwijde web. Niet meer, niet minder.

Wat is LAN?

LAN staat voor ‘Local Area Network’.
Voor dit netwerk bent u zelf verantwoordelijk. Zoals de naam al aangeeft, is dit het lokale netwerk op uw kantoor. Het zorgt ervoor dat uw  toestellen met elkaar in contact staan. Denk aan computers, printers, servers etc. Het is het lokale netwerk dat ervoor zorgt dat u via uw vaste computer of laptop op internet kan surfen, dat u draadloos verbinding maakt met uw printer, dat u bestanden op een server kan consulteren of dat u uw gasten via een wifi-netwerk ook toegang kan geven tot het internet.

U heeft last van “een traag netwerk”

Nu we het onderscheid kennen tussen WAN en LAN, is het duidelijk dat uw netwerk op kantoor uit verschillende elementen bestaat. Zonder WAN kan het LAN op uw kantoor niet communiceren naar de buitenwereld. Je lokale netwerk (LAN) wordt vervolgens opgebouwd door een router en DHCP server. De modem zorgt er tot slot voor dat die router connectie kan maken met de buitenwereld (WAN).

Veel mensen zijn echter niet zo tevreden over hun netwerk en spreken over een ‘slechte’ of een ‘trage’ connectie met het internet. Vaak communiceren de verschillende toestellen binnen één kantoor niet goed met elkaar. Printopdrachten worden dan niet altijd correct uitgevoerd of serververbindingen vallen nu en dan weg. Wie dit soort problemen ondervindt, heeft meestal een LAN-probleem. U kunt hiermee dan ook niet altijd terecht bij uw internetprovider, maar wel bij ons!

Het belang van een goed netwerk

Wie efficiënt en zonder frustraties wil werken, heeft een performant netwerk nodig op kantoor. Zo kunt u vlot surfen, snel grote hoeveelheden data up- en downloaden, zware bestanden op een dataserver consulteren, vlot bestanden printen en zoveel meer. Elke ondernemer is er zich van bewust dat efficiëntie en stabiliteit cruciaal zijn voor de groei en welzijn van een bedrijf.

In deze digitale tijden verwacht iedereen op elk moment verbonden te zijn met het internet. U wil dan ook dat uw netwerk alle functionaliteiten, stabiliteit en snelheid kan bieden die de huidige bedrijfswereld verwacht. U heeft geen tijd te verliezen aan het slecht functioneren van uw toestellen binnen uw lokale netwerk.

Wat Com-One kan doen voor uw netwerk

Merkt u dat uw netwerk te wensen overlaat? Dat u jarenlang voortgebouwd heeft op een verouderd netwerk en dringend ingrijpende maatregelen moet treffen? Verliest u de controle en het overzicht over de configuratie van uw netwerk? Is de hardware aan vervanging toe? Dan merkt u snel dat de klassieke providers uw lokale problemen niet kunnen oplossen.

Dit is waar Com-One in beeld komt. Wij passen uw LAN graag aan aan uw gedrag, wensen en budget. Bovendien bieden wij bedrijven ook een WAN verbinding aan. Zo maakt u op kantoor moeiteloos verbinding met het wereldwijde web. Ons netwerk is bovendien voorzien van een backup (voor het geval uw verbinding het toch even mocht begeven) via 4G én wij bieden een SLA (service level agreement) waarin we u beloven een oplossing te bieden binnen vier uur wanneer er toch nog problemen optreden met de verbinding! 

Contacteer Com-One volledig vrijblijvend voor meer informatie

Bent u recent op de beperkingen van uw lokale netwerk gestoten? Of wil u net een aangepast netwerk opzetten, eventueel met dataserver, verschillende computers, printers, camera’s etc.? Neem dan vrijblijvend contact op met Com-One. Wij zijn een lokale netwerkbeheerder met kantoren in Ingelmunster en Mechelen, gespecialiseerd in het aanpassen van netwerken aan de eisen van elk bedrijf, klein of groot.

Onze medewerkers luisteren graag naar uw wensen en bezorgen u vervolgens de opties, een offerte of een demo zonder enige aankoopverplichting. U bereikt ons eenvoudig via het formulier hieronder of via 09 274 02 00.

Vraag naar een offerte op maat!
Bel +32 9 274 02 00 of vul ons formulier in.